活动标题: 基于CC-070025纳米的肝靶向递药系统用于治疗肝纤维化:从实验室到临床
活动时间: 2017年11月14日 10:30
主讲: 宋淳 教授
地点: 九里校区三号教学楼3609

讲座时间:2017年11月14日(星期二)上午10:30

讲座地点:九里校区三号教学楼3609

主讲人:宋淳 教授

主讲人简介:

宋淳 国家重大新药创制中心/山东大学药物制剂与释药系统研究中心/山东大学药学院,教授,博士生导师,山东省泰山学者海外特聘专家。Brigham Young University博士,曾任辉瑞制药高级科学家,日东电工生物部/诺华制药,资深科学家/项目负责人。主要研究方向:1.以结构生物学研究为基础的小分子化学药物研究;2.针对诊断和治疗特定疾病的核酸类药物及其新剂型的研发和相应临床试验的设计与实施;3.临床特定肿瘤标记物的研究及其临床应用开发;4.针对肿瘤细胞扑捉及分析的新型化学生物技术和相应仪器制备的研究。

讲座题目:Targeted liver delivery system on CC-070025 to treat liver fibrosis: from bench to clinic study 基于CC-070025纳米的肝靶向递药系统用于治疗肝纤维化:从实验室到临床

讲座内容::Liver fibrosis is the key problem in 3%-5% of populations, and keeping over 100 million potential patients in this world. There is no efficient treatment currently. HSP47 is believed as a special gene target in the collagen-mediated folding pathway inducing of liver fibrosis. The collagen regulation involves direct impact on collagen synthesis through HSP47 regulation and apoptosis induction of hepatic stellate cells (HSC). CC-070025 system injection is a lipid based nanoparticle delivery being developed to encapsulate modified HSP47 RNAi with liver targeting components focusing on hepatic stellate cells for liver fibrosis and cirrhosis treatment. Here we report completed pre-clinic study with good safety, tolerated treatment window and no significant off-target side effect.

主办:研究生院

承办:生命科学与工程学院